Άρης Βελουχιώτης.

2. Ιστορική αναφορά στα γεγονότα του Β' παγκοσμίου πολέμου στη χώρα μας

Στις 28/10/1940 η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα. Τα ελληνικά στρατεύματα συγκεντρώθηκαν στα σύνορα για να αποτρέψουν την Ιταλική εισβολή. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος με αποτέλεσμα να καθηλώσουν τις Ιταλικές δυνάμεις στα Αλβανικά βουνά, αλλά και με την εαρινή αντεπίθεση τους να τους αναγκάσουν σε γενική υποχώρηση (Χατζηπαναγιώτου, 1982).

Φωτό 1. Έλληνες στρατιώτες στο Αλβανικό μέτωπο.

Τον Απρίλιο του 1941 οι Γερμανοί βλέποντας τη κατάσταση αυτή, αναγκάζονται να στείλουν δυνάμεις για την αποτροπή του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε στη παγκόσμια κοινή γνώμη από τους συμμάχους τους, τους Ιταλούς. Στα οχυρά του ‘'Ρούπελ'' γράφτηκε η λαμπρή ιστορία της Ελληνικής αντίστασης κατά των νέων εισβολέων. Οι Έλληνες αντιστάθηκαν σθεναρά, αλλά ταυτόχρονα αντιμετώπισαν την προπαγάνδα της πέμπτης φάλαγγας η οποία έφερε συναισθήματα ηττοπάθειας (Χατζηπαναγιώτου, 1982).

Στις 20 Απριλίου 1941 οι στρατηγοί Γ. Τσολάκογλου, Π. Δεμεστίχας και Ε. Μπέκιος υπέγραψαν την παράδοση των όπλων (Χατζηπαναγιώτου, 1982).

2.1. Οι προσπάθειες του Αθανάσιου Κλάρα για τη δημιουργία αντάρτικου

Ενώ οι Γερμανοί κατακλύζανε τη χώρα η στρατιωτική ηγεσία έδωσε εντολές στο στρατό να διαλυθεί και να παραδώσει τον οπλισμό του στον εχθρό. Ο Αθανάσιος Κλάρας παράκουσε τη διαταγή. Υπηρετούσε τότε στο πυροβολικό, συγκεκριμένα σε στοιχείο ορεινού πυροβόλου, το οποίο κατέβηκε συνταγμένο μέχρι το Σχηματάρι. Στη Χαλκίδα είδε μερικά Ελληνικά αεροπλάνα έτοιμα να παραδοθούν στον εχθρό και τα κατέστρεψε. Αχρήστεψε το πυροβόλο του στοιχείου και διέλυσε τη μονάδα, λέγοντας στους συμπολεμιστές του, ότι ο πόλεμος αργά ή γρήγορα θα επαναληφθεί. Η κατάσταση ήταν δραματική, ο βασιλιάς και η χουντική κυβέρνηση εγκατέλειψαν τη χώρα και άφησαν τον λαό στην τύχη του εχθρού (Χατζηπαναγιώτου, 1982).

Φωτό 2. Ο λαός στην εξαθλίωσή του

Ο Αθανάσιος Κλάρας κατέβηκε στην Αθήνα και έψαξε να βρει τους παλιούς του συντρόφους και να μάθει ποιοι γύρισαν από το μέτωπο. Όπου και αν βρισκόταν δεν σταματούσε να ενθαρρύνει και να λεει σε όλους ότι δεν χάθηκε ο πόλεμος. Σκοπός του ήταν η αναδιοργάνωση του διαλυμένου στρατού στα Ελληνικά βουνά. Παράλληλα ερχόταν σε στενή επαφή με ανθρώπους του μηχανισμού του Κ.Κ.Ε. (Φθιώτιδα, Ευρυτανία) για την προσπάθεια δημιουργίας αντάρτικου (Χατζηπαναγιώτου, 1982).

 

<<<ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ>>> <<<ΕΠΟΜΕΝΗ>>>

<<<ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ>>>

 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.