Καστανιά " Άγιος Δημήτριος".

-Η Καστανιά, χωριό με ομορφιά και βαριά πολιτισμική κληρονομιά, που το παλιό του όνομα ήταν Άγιος Δημήτριος. Αναφέρεται στην "Ιερά Διήγηση" της Μονής Προυσού, που λέει για τον μοναδικό δρόμο της περιοχής τον (9ο αιώνα) της Αιτωλίας με την υπόλοιπη Ελλάδα "ήτο εκ του γειτονεύοντος χωρίου του Αγίου Δημητρίου". Γενέτειρα του Αγιορείτη πνευματικού Ιερομόναχου Κυρίλλου Καστανοφύλλη, που το 1815, μετά από τις εκκλήσεις των προεστών του Καρπενησίου και του επισκόπου Λιτζάς και Αγράφων, θα εγκατασταθεί στη μονή Προυσού και θα της προσδώσει την αρχαία αίγλη. Καστανιώτες επίσης και οι αγωνιστές Γιάννης Βελωτάς και Κώστας Καλατζής, που θυσιάστηκαν το 1822 στο Μεγάλο Χωριό αντιμετωπίζοντας στρατιά του Ομέρ Βρυώνη.

-Οι οικισμοί της Καστανιάς από βορά προς νότο είναι: Το Λιναράκι με τις Λογγιές στα ριζά της Καλιακούδας, η Καστανούλα απέναντί τους τα οποία χωρίζει ο Κρικελλοπόταμος. Ανατολικά το Παλιοχώρι με τους Κήπους και νότια, το Κακαβάκι, η Παλιόστανη, οι Άνω και Κάτω Γούρνες, τα Αμπελάκια και η Σκαγκαριά. Το τοπωνύμιο Σκαγκαριά, προέρχεται από τη φράση «Στου Συκά την καριά». Από εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε και την "Αποκλείστρα", το καταφύγιο των κατοίκων κατά τα χρόνια της επανάστασης. Ένας ευρυτανικός παράδεισος και μια καλή βάση για περιήγηση στη γύρο περιοχή.

 

 

-Ευχαριστώ τον Καστανιώτη καθηγητή θεολογίας κ. Ζαχαρία Ζηνέλη, για τις πολύτιμες πληροφορίες του χωριού και των συνοικιών του.