Παρκιό.

Το Παρκιό, οικισμός των Μαραθιάδων, κατοικήθηκε μετά τους σεισμούς του 1966 από τους σεισμόπληκτους Μαραθιώτες. Προϋπήρχε και παλιότερα, μιας και βρισκόταν εκεί παλιό Μοναστήρι, της Αγίας Τριάδας, όπου σώζεται* σήμερα μόνο ο ναός της. Εικόνες και σκεύη της που μεταφέρθηκαν στο Καρπενήσι χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Η μονή, πρέπει να διαλύθηκε τη περίοδο του Όθωνα, βάση του περιβόητου διατάγματος της 25ης Σεπτεμβρίου του 1833, περί διάλυση μοναστηριών κάτω των 6 μοναχών και ''... μετατεθώσιν εις άλλα μοναστήρια...''

Εδώ και η γέφυρα τύπου Belly του Μέγδοβα ποταμού, που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι λέγεται γέφυρα Ταξίαρχου Δημητρίου Μαρκόπουλου. Του Έλληνα Αξιωματικού που χάθηκε άδικα στα μαύρα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Εκτελέστηκε από αντάρτες του Δ.Σ.Ε. υπό αιχμαλωσία το 1949.

Νότια του οικισμού και δυτικά του ποταμού υπάρχουν ερείπια αρχαίου κάστρου. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από την γέφυρα "Μαρκόπουλου" πάνω σε λόφο. Επιβλητική η θέση του μιας και έλεγχε το ποτάμι σε μεγάλο μήκος. Ήταν ένα από τα κάστρα των αρχαίων Απεραντών, το οποίο έφραζε την νότια πρόσβασή τους, από την πλευρά του Ταυρωπού ποταμού. Δυστυχώς δεν γλίτωσε από τον εμφύλιο πόλεμο, το οποίο άλλαξε ριζικά η μορφή του από τις επεμβάσεις του στρατού κυρίως και δύσκολα διακρίνεται σήμερα.

*Λέω σώζεται, γιατί σε αναφορές του, κάνουν λόγο για νεόχτιστο ναό στη θέση του παλιού, ο οποίος καταστράφηκε κατά τα χρόνια του ιερού αγώνα. Στηρίζουν το γεγονός σε στίχους δημοτικού τραγουδιού: ''Τ' ακούτε σεις Μαραθιανοί και σεις Παπαρουσιώτες, τ' είν' το κακό πού γίνηκε στο κάτω μοναστήρι...;'' με υπόθεση ότι το άνω είναι της Σωτήρας Αν. Φραγκίστας. Αλλά γιατί το κάτω μοναστήρι είναι του Παρκιού; Αναφορά ως ''κάτω'' μοναστήρι στο Παρκιό δεν υπάρχει, αλλά στο κάτω της Αν. Φραγκίστας, της Γέννησις Της Θεοτόκου. Στη σ. 400 του βιβλίου ''Ιστορία της Ευρυτανίας στους νεότερους χρόνους (1393-1821)'' του Μάρκου Γκιόλια, αναφέρεται ο τελευταίος ηγούμενος της μονής Ιωακείμ, που πέθανε το 1834. Από αναφορές επίσης γερόντων, το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας έτσι το θυμούνται, υπήρχε από παλιά, δεν είναι νεόχτιστο. Νότια της Αν. Φραγκίστας, στο ύψωμα Καμαράκι (1203μ.), αν κοιτάξουμε πανοραμικά, βλέπουμε τις Φραγκίστες, τους Μαραθιάδες και τα χωριά του Παπαρουσίου και πολύ μακριά τις Κρέντες (βόρεια). Αν το ''κάτω'' μοναστήρι, υποθέσουμε ότι πρόκειται για το κάτω της Φραγκίστας, που έτσι το έλεγαν, έχουν λογική οι άνω στοίχοι του δημοτικού μας τραγουδιού, άλλα όχι για το μοναστήρι του Παρκιού, αλλά του ''κάτω'', της Φραγκίστας.