Ανατολική Φραγκίστα.

Ανατολική Φραγκίστα. Χωριό του Γιαννάκη Φραγκίστα (1776-1856) συμπολεμιστής του Κατσαντώνη, του πολιτικού Γεωργίου Καφαντάρη (1878-1946), ο οποίος στη πολύχρονη καριέρα του χρημάτισε και πρωθυπουργός και του μυθιστοριογράφου (Τυμφρηστού), Δημητρίου Παπαδόπουλου.

Από τις αμέτρητες ομορφιές του χωριού, να σημειώσουμε τον ανεξερεύνητο αρχαίο οικισμό ''Παλιοχωράκια'' και τα δύο παλιά μοναστήρια της. Το πρώτο, της Αγίας Σωτήρας δυτικά του χωριού, που χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα και ανακαινίστηκε το 1725, πνιγμένο μες τα πλατάνια με πολλά δροσερά νερά, δίπλα στο κεντρικό δρόμο. Το άλλο, το κάτω μοναστήρι, στο νεκροταφείο του χωριού, της Παναγίας (Γέννεση Της Θεοτόκου), όπου ο αείμνηστος Πάνος. Ι. Βασιλείου, χρονολογεί βάση των κατεστραμμένων τοιχογραφιών της τον 17ο αιώνα. Ο Μάρκος Γκιόλιας, στο βιβλίο του ''Ιστορία της Ευρυτανίας στους νεότερους χρόνους (1393-1821)'' αναφέρει κάποια οικονομική συναλλαγή το 1801, με μάρτυρα, εκπρόσωπο της μονής, τον ιεροδιάκονο Βησσαρίων.

Νότια του χωριού, υπάρχει η παμπάλαια βρύση του "Κοσμά". Όπως μαθαίνουμε, το όνομά της, ίσως το οφείλει στον Ιεραπόστολο Κοσμά τον Αιτωλό που πέρασε από εκεί. Το μέρος είναι πανέμορφο και αξίζει να το επισκεφτείτε μέσω του παλιού βατού μονοπατιού 2.200 μέτρων περίπου από την θέση "Καρυές" του Προφήτη Ηλία.

 

 

 

 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.