Καραϊσκάκη. "Το Σπίτι του Διαβάτη".

-Το σπίτι του Διαβάτη, του στρατοκόπου, του Κηνυγού, του Φυσιολάτρη. Βρίκεται σε μιά ράχη της Τριφύλλας, στη ράχη του Καραϊσκάκη, εδώ, που ο Γιώργης Καραϊσκάκης στις 15 Μαϊου του 1824, έδωσε μάχη με τους Τούρκους και τον συνεργάτη τους τον Γιαννάκη Ράγκο, μιά πανέμορφη τοποθεσία φυσικού κάλλους. Το έχτισε ο Νικόλαος Φλωράκης απο την Κορίτσα Κλειτσού, όπως και τη βρύση του Καραϊσκάκη με το κρύο νερό που μετέφερε 1km απο το βουνό Μάρτσα. Έχει δύο διαμερίσματα με τζάκι και μία κουζίνα. Δυστηχώς βρίσκεται σε εγατάλειψη στις ορέξεις βανδάλων.

-Εδώ στη Τριφύλλα επίσεις, την άνοιξη του 1805, ο Κατσαντώνης με 80 κλέφτες, έδωσε μιά νικηφόρα μάχη έναντι 300 περίπου Αρβανιτών υπο τον δερβέναγα Ιλιάσμπεη τον οποίο και σκότωσε. Εκεί θάφτηκε και έκτοτε η περιοχή λέγεται "Στ 'Λιάζ" ή "Μνήμα του Λιάσμπεγα".

-Σταυροδρόμι πολλών κατευθύνσεων που χρειάζεται προσοχή. Όσοι έρχονται απο Μαυρόλογγο δέν υπάρχει σήμανση προς τα χωριά του Κλειτσού. Νότια κατεύθυνση προς Κορίτσα Κλειτσού, Βράχα και Φουρνά, ανατολικά προς θέση Ζαχαράκη και οικισμών Κάλανου Κλειτσού, δυτικά πρός *Νεράϊδα ''Σπινάσσα'' και βόρεια πρός Μαυρόλογγο και *Μολόχα.

-Κάθε 25 Ιουλίου πανηγυρίζει το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Άννας που βρίσκεται έναντι του ξενώνα. Υπάρχει παιδική χαρά και κιόσκια με τραπεζάκια για τους εκδρομείς. Ένας ευρυτανικός παράδεισος, που πραγματικά σαγηνεύει μυαλό ψυχή και σώμα.

*Τα χωριά Νεράϊδα και Μολόχα ανήκουν στο νομό Καρδίτσας. Πρίν το 1975 ήταν τμήμα της Ευρυτανίας όπως και αρκετά άλλα της περιοχής. Πρόθεσή μου να τα καλύψω κι αυτά σύντομα, για Ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους.