Η εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στα Βραγγιανά
(10 Φεβρουαρίου 2008)
Προσκυνηματική επίσκεψη με πρωτοβουλία του συλλόγου «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΟΡΔΙΟΣ»

«...ο παπα-Φραγκούλης και η συνοδεία του φθάσαντες εισήλθον τέλος εις τον ναόν του Χριστού και η καρδία των ησθάσθη θάλπος και γλυκύτητα άφατον...»

Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει ο «Άγιος της Λογοτεχνίας» μας, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, τα αισθήματα του ιερέα και των προσκυνητών κατά την είσοδό τους στον αποκλεισμένο από το χιόνι ναό της Γεννήσεως του Χριστού, στο Κάστρο της Σκιάθου, την παραμονή των Χριστουγέννων του έτους 186..., στο διήγημά του «Στο Χριστό, στο Κάστρο».
Έτσι περίπου νιώσαμε και εμείς - ως άλλοι επιβάτες της βάρκας του μπάρμπα-Στεφανή του Μπέρκου του ως άνω διηγήματος, παλεύοντας όχι με τα κύματα της θάλασσας αλλά με τα κύματα του χιονιού - οι προσκυνητές της μνήμης του Αγ. Χαραλάμπους κατά την είσοδό μας στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, στο χωριό μας, τα Μεγάλα Βραγγιανά, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008. Νιώσαμε θαλπωρή «κυρολεκτική», από την ζέστη στο εσωτερικό του ναού, που είχε φροντίσει να προθερμάνει ο ιερέας μας π. Παναγιώτης, αλλά και «μεταφορική» από τις υμνωδίες του ιερέα και των ιεροψαλτών, την θέα των ιερών εικόνων και της λειψανοθήκης του Αγ. Χαραλάμπους, μα και από το διάχυτο αίσθημα της σκέπης και της προστασίας του τιμωμένου Αγίου.
Η κατανυκτική Θεία Λειτουργία και ο κηρυγματικός λόγος του π. Παναγιώτη, η προσκύνηση των ιερών λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους από το μεγάλο, για τις πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, εκκλησίασμα, το πλήθος των άρτων από τους εορτάζοντες και τους συγγενείς τους και οι εορταστικές πανυχίδες των προσκυνητών, μας γέμισαν με αισθήματα αγαλλίασης και γλυκύτητας.
Οι συγχωριανοί μας, και όχι μόνον, ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην πρωτοβουλία του συλλόγου μας για αυτήν την προσκυνηματική επίσκεψη και γέμισαν, σχεδόν, τον ναό του Αγ. Γεωργίου. Παρόντες, ο δήμαρχος κ. Χρήστος Κων. Μπούρας -που διακόνησε και ως ιεροψάλτης στο ναό-, ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Γ. Τσιώλης και ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μ. Βραγγιανών κ. Ευάγγελος Αλ. Γούλας, οι οποίοι συνέβαλαν καταλυτικά στην επιτυχία της προσπάθειάς μας, κινητοποιώντας τις υπηρεσίες του Δήμου για να μας εξασφαλίσουν απρόσκοπτη προσέλευση και αποχώρηση.
Με το «δι’ ευχών...» και το πέρας της Θείας Λειτουργίας και μετά την ανταλλαγή των ευχών, τα μέλη του συλλόγου «Αναστάσιος Γόρδιος» διένειμαν, ως αναμνηστικό της ημέρας, τετρασέλιδο έντυπο, που περιλάμβανε το σκεπτικό της πρωτοβουλίας μας, εμπλουτισμένο με εικόνες του ναού του Αγ. Γεωργίου και της λειψανοθήκης του Αγ. Χαραλάμπους, καθώς και σύντομο βιογραφικό του Αγίου με εικόνες του αγιογραφημένες από τον Φώτιο Κόντογλου (1895-1965). Βγαίνοντας από την εκκλησία, το λευκό τοπίο και η συνεχιζόμενη χιονόπτωση έμοιαζαν περισσότερο ως ευλογία και χάρις του Αγίου προς όλους μας, παρά ως έντονο καιρικό φαινόμενο που εμπόδιζε τις κινήσεις μας.
Οι παρευρισκόμενοι εορτάζοντες Χαράλαμπος Α. Δημητρίου και Χαράλαμπος Θ. Θεοδώρου, -στους οποίους ευχόμαστε ιδιαιτέρως Χρόνια Πολλά και πάντοτε να είναι αρωγός τους ο Άγιος Χαράλαμπος-, παρέθεσαν γεύμα στα σπίτια τους.
Εμείς, ως σύλλογος «Αναστάσιος Γόρδιος», ευχαριστούμε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στο χωριό. Ευχαριστούμε, ακόμη, και εκείνους που είχαν την διάθεση και την πρόθεση να έλθουν αλλά λόγοι υπεράνω της θελήσεώς τους δεν τους επέτρεψαν να είναι παρόντες ανάμεσά μας. Εμείς, όμως, και ο Άγιος, τους «νιώσαμε» ωσεί παρόντες...
Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε: τον ιερέα μας π. Παναγιώτη, τον Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους, τα μέλη και τους φίλους των άλλων συνοικιακών συλλόγων του χωριού μας, που αγκάλιασαν και στήριξαν την πρωτοβουλία μας και, κυρίως, τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους του χωριού μας που, ως άλλοι βυζαντινοί ακρίτες, φυλάσσουν τα ιερά και ιστορικά μνημεία του τόπου μας και αποτελούν τον ζώντα σύνδεσμό μας με αυτόν. Η χειμωνιάτικη επίσκεψή μας στο χωριό εντάσσεται στην προσπάθεια του συλλόγου να δημιουργεί και να συντηρεί ένα κλίμα ψυχικής και πνευματικής ενότητας των συγχωριανών μας, μέσω της ισχυροποίησης των δεσμών με τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, υποσχόμαστε δε ανάλογες ενέργειες και δράσεις στο μέλλον.
Ευχόμαστε σε όλους Χρόνια Πολλά, με συμπαραστάτη και αρωγό στο έργο μας τον Άγιο Χαράλαμπο.

Κωνσταντίνος Σπ. Τσιώλης
Πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου «Αναστάσιος Γόρδιος»

---------------------------------------

Κατεβάστε το
Τετράπτυχο Βραγγιανών
Δείτε τμήμα από Βίντεο
της Θείας Λειτουργείας

 

 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.