Μαυρομάτα ''Έλσιανη''.

-Χτισμένη στην νοτιοανατολική πλευρά της Κόψης (1939 μ.), φαντάζει πίνακα ζωγράφου. Η πρώην Έλσιανη με τα γκαλτερίμια της και τα παλιά πέτρινα σπίτια της, μαζί με το πράσινο της Ευρυτανικής φύσης, δημιουργούν μιά όμορφη αίσθηση διαβαίνοντας τα σοκάκια της. Απέναντι του Μέγδοβα ποταμού ''Ταυρωπού'', το βουνό Κόμπολος (1440μ.) με τη ράχη Σπανός, στόλισμα ομορφιάς.

-Απο τη Μαυρομάτα, φεύγει βόρεια σχετικά καλός χωματόδρομος, με ωραία διαδρομή και περνά κοντά στα εγκαταλειμένα χωριά της Κύφου και της Μπέσιας. Άλλος χωματόδρομος, για τζίπ η εντούρο μηχανή, για τα χωριά των Αγράφων, μέσω Κόψης (1939μ), Φιδόσκαλας (1737μ), Μορφοράχης (1782μ), Καμάρια (1972μ), του Μνημείου Εμφυλίου Πολέμου στις Νιάλες (1827μ), ανατολικά τις πλαγιές του Καταραχιά (2002μ) και της πλάκας, φτάνετε στον Άγιο Νικόλαο Βραγγιανών. 36 περίπου ''Ευρυτανικά'' χιλιόμετρα μοναδικής εμπιρείας.

-Απο τη Μαυρομάτα, άν έχετε τζίπ, αξίζει να επισκευτείτε ανατολικά τον συνοικισμό της τις Λογγιές, δίπλα στο ποταμό Μέγδοβα ''Ταυρωπό'', μια κοιλάδα με πολλές ομορφιές.