Μπέσια & Παλιοχώρι.

-Η Μπέσια, όπως και η Κύφος, έρημα φαντάσματα του παρελθόντος χρόνου. Βρίσκεται στη επικράτεια του νομού Καρδίτσας απο το 1974 και μετά. Αγραφιωτοχώρι κι αυτό, με μεγάλη έκταση που απλώνεται στη νότια πλευρά του Παπαδημήτρη (1930 μ.) με το Παλιοχώρι του. Το ένταξα στην Ιστοσελίδα μου μιάς και έχει σχέση με την Κύφο. Δύο πέτρινες γέφυρες σύνδεαν τα χωριά, η μία χαμηλά στη συμβολή του Μπεσιώτη ρέμα και Μέγδοβα ποταμού, η οποία έπεσε θύμα του εμφυλίου πολέμου και η δεύτερη στο ύψος των χωριών.

-Και εδώ το σκηνικό, ίδιο με αυτό της Κύφου, χαλάσματα σπιτιών εδώ και κεί να μαρτυρούν κάποτε μεγαλεία. Δύο Ναοί, ο ένας στη Μπέσια, μεγαλοπρεπής, της Αγίας Παρασκευής, να αντιστέκεται ακόμα στους νόμους του χρόνου και της φύσης και ο άλλος στο Παλιοχώρι, άγνωστο πού αφιερωμένος, σε πλήρη καταστροφή, αποτελειωμένος απο μπουλτόζα σε εργασίες λατομείας, ή, σε ανεύρεση θησαυρού....

-Και τούτο, πρέπει να εγκαταλείφτηκε για λόγους καταχρέωσης πρίν τα μέσα του 18ου αιώνα, παράληλα με αυτό της Κύφου και της Μικροχρύσου, χωριό, βορειότερο της Μπέσιας και νότιοδυτικά του Χωριού Καροπλέσι, πρώην Ευρυτανικά χωριά.

-Άν θέλετε (group) να επισκευτείτε με οδηγό - ξεναγό τη γύρο περιοχή, επικοινωνήστε με τον κ. Αποστόλη Χαλάτση στο 6973261821.