Χελιδόνα "Λάστοβο".

Λίγο πριν φτάσουμε στα "Διπόταμα" (560μ.) στον δρόμο για την Μονή Προυσού, υπάρχει δεξιά διασταύρωση (χωματόδρομος) για τα χωριά Δερμάτι και Χελιδόνα. Η διαδρομή πανέμορφη που σε πολλά σημεία σου "κόβει την ανάσα". Ακολουθεί παράλληλη πορεία με τον Τρικεριώτη ποταμό για να καταλήξει σε ένα τέταρτο της ώρας περίπου στο όμορφο χωρίο της Χελιδόνας.

Το χωριό κατοικείται από τα βάθη των αιώνων και λέγονταν Λάστοβο. Βορειοδυτικά του υπάρχουν λείψανα αρχαίου Κάστρου και οι κάτοικοι του έχουν βρει κατά καιρούς πολλά αρχαία αντικείμενα στα χωράφια τους. Μες το χωριό υπάρχει η βρύση "Μπουτσάρα", η οποία κατασκευάστηκε το 1818. Πιστεύεται ότι το όνομά της προέρχεται από τον ήρωα της επανάστασης Μάρκο Μπότσαρη. Στο χωριό υπάρχουν τρεις εκκλησίες, η κεντρική του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ιωάννη (νότια) με το μεγάλο τρούλο της και η Αγία Παρασκευή (δυτικά). Έξω από το χωριό (βορειοανατολικά), υπάρχει το μεγάλο εικόνισμα της Αγίας Σωτήρας. Χτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα, βρίσκεται εκεί στην άκρη του παλιού μονοπατιού που συνεχίζει για το "Βαθύ Διάσελο" στα λιβάδια και τα τα χωριά περιμετρικά της Χελιδώνας (1973μ.).

Σήμερα στο χωριό βλέπουμε πολλά από τα παλιά σπίτια να ανακατασκευάζονται τηρώντας την παλιά αρχιτεκτονική. Ανάμεσά τους και μερικά του 19ου αιώνα. Ο νερόμυλος κοντά στο κάστρο αντιστέκεται στο διάβα του αμείλικτου χρόνου. Το σχολείο στην Αγία Παρασκευή, ανακαινισμένο κι αυτό, βρίσκεται σε θαυμάσια θέση όπου μπορείς να παρατηρήσεις το μεγαλείο της περιοχής και τα απέναντι χωριά του Τρικεριώτη ποταμού.

 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.