Μιαρά "Μπιάρα" ή "Καλλιθέα".

Το όνομα Καλλιθέα δόθηκε στο χωριό πριν από μερικά χρόνια, από την μαγευτική - πανοραμική θέα που προσφέρει. Και όχι μόνο. Η ομορφιά του χωριού είναι διάσπαρτη παντού. Βουτηγμένο στο πράσινο του έλατου, δημιουργεί μια ιδιαίτερη πινελιά στον ευρυτανικό καμβά. Οι λιγοστοί, ζεστοί και φιλόξενοι κάτοικοί του την λένε Μπιάρα και έτσι είναι γνωστό και στην ευρύτερη περιοχή. Το Μπιάρα όμως προέρχεται από την παραφθορά του Μιαρά - Μιάρα, που ανάγεται στα βάθη των αιώνων.

Στο κέντρο του χωριού και στη θέση του σημερινού ναού της αποκεφάλισις του Αγίου Ιωάννη, από την παράδοση μαθαίνουμε ότι υπήρχε ομώνυμο γυναικείο μοναστήρι*. Β.Δ του χωριού και σε απόσταση ενός χλμ. στη θέση "Μαγκλάν Αγά", υπήρχε επίσης μοναστήρι, αλλά ισλαμικό**. Τα δύο μοναστήρια, κάποτε, είχαν κτηματικές διαφορές και έτσι, θέλησαν ειρηνικά να τις διευθετήσουν. Σημείο συνάντησης ορίστηκε το γυναικείο μοναστήρι. Στο τέλος της συνάντησης, ξεκίνησαν οι μουσουλμάνοι καλόγεροι να επιστρέψουν, αλλά ξέσπασε δυνατή μπόρα που δεν τους το επέτρεψε. Οι καλόγριες επέμεναν να περάσουν την νύχτα στα κελιά των φιλοξενουμένων και το πρωί να επιστρέψουν. Έτσι και έγινε. Τη νύχτα όμως, ο σατανάς επισκέφτηκε και αυτός τη μονή και οι καλόγριες προέβησαν σε ακολασίες. Η δυνατή μπόρα, όπως και οι ακόλαστες πράξεις, τελειωμό δεν είχαν. Αποτέλεσμα του οργίου αυτού, ήταν οι καλόγριες να γεννήσουν δίδυμα και η ηγουμένη τρίδυμα. Τα παιδιά αυτά, δημιούργησαν το χωριό και επειδή ήταν τα μιάσματα των καλογριών τ' ονόμασαν "Μιαρά", "Μιάρα" και με τον καιρό "Μπιάρα". Τα χρόνια πέρασαν και ερχόμαστε στην εποχή του Πατροκοσμά. Όταν πέρασε ο Άγιος από το χωριό, δεν βρήκε ανταπόκριση στο κάλεσμά του και το αφόρισε λέγοντας: Μιαροί εισί και μιαροί έσονται είς τον αιώνα τον άπαντα. Έκτοτε και μέχρι τις μέρες μας το χωριό δεν ξεπέρασε τα 21 σπίτια. Αν χτιστεί κάποιο καινούριο, γκρεμίζεται κάποιο παλιό.

Στα τέλη Ιουνίου του 1821, δόθηκε εδώ μεγάλη μάχη από του επαναστατημένους της περιοχής κατά στρατευμάτων του Βελήμπεη Πρεμετινού, που ήρθαν προς βοήθεια των πολιορκημένων Τούρκων του Καρπενησίου από τα Γιάννενα. Οι επαναστάτες που στρατοπέδευσαν στο παρακείμενο χωριό Άγιο Ανδρέα αποφάσισαν να τους χτυπήσουν. Έτσι, με μια γενική έφοδο, τους ανάγκασαν σε γενική υποχώρηση. Μετά την πανωλεθρία αυτή, οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να φύγουν και από το Καρπενήσι, λόγω της ανασφάλειας που είχαν.

*Στη βόρεια πλευρά του ναού, υπάρχουν κεραμικά θραύσματα παλιάς κατασκευής.**Επισκέφτηκα την περιοχή "Μαγκλάν Αγά" και συνάντησα ερείπια μεγάλου κτίσματος με κεραμικά θραύσματα επίσης. Βλέπε ενότητα φωτογραφιών.

 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.