Τσούκα.

-Η Τσούκα, οικισμός του Παλιοκάτουνου, φαντάζει ασήμαντη στο πέρασμα του ματιού απο χάρτη της περιοχής, έχει όμως να επιδείξει πολλά. Πρώτο το Κάστρο της, στο πάνω χωριό, με περίμετρο περίπου τα 500 μέτρα, ένα ανεξερεύνητο κάστρο που σε πιάνει δέος στο αντίκρυσμά του. Πάνω στο παλιό, χτίστηκε μετέπειτα άλλο, που τα σημάδια του έντονα κι αυτά.

-Ανατολικά του χωριού ο Αγραφιώτης ποταμός, με το περίφημο τοξοτό γεφύρι του Μανώλη που χτίστηκε το 1659, έχει ύψος 22μ. και το άνοιγμα στις βάσεις του 30μ. Ο χτίστης του, ο Μανώλης, το οποίο και πήρε το όνομά του. Η γέφυρα σκεπάζεται απο τα νερά της λίμνης, όμως μερικές χρονιές άναλογα των βροχοπτώσεων, κατα το τέλος του καλοκαιριού εμφανίζεται όλη. Εδώ το 1807 έγινε μια μεγάλη μάχη μεταξύ κλεφτών, υπο τους Κατσαντώνη και Κίτσο Μπότσαρη, κατα Τουρκοαρβανιτάδων. Οι Καπετάνοι, πήγαιναν στην συνέλευση των Καπετανέων της ''Αγίας Μαύρας'' Λευκάδας. Οι Τουρκοαρβανίτες προσπάθησαν να τους αποτρέψουν τη διέλευση τους στη γέφυρα και κατα φημολογία, λένε, πως στη μάχη τούτη σκοτώθηκε ο Δίπλας.

-Στο χωριό υπάρχει μαγαζάκι - αναψυκτήριο, με φιλόξενους θαμώνες έτοιμοι για αστεία και πειράγματα, αρκεί να έχετε τα ''ανάλογα εφόδια'' και σείς. Άν σκέφτεστε να επισκευτείτε τη Μονή της Τατάρνας, φροντίστε για τον απαραίτητο έξτρα χρόνο, γιατί μιά στάση στη Τσούκα επιβάλεται.