Μεσοκώμη. ''Τέρνος''

-Η Μεσοκώμη, με τους οικισμούς Αγία Τριάδα, Κοπρισιά, Καρίτσα, Αρβουνίτσα, Καμπιά, Παλιάδεντρα, Κερνή, Κουμαριστά και Καρυά, είναι τα νοτιότερα χωριά του ευλογημένου τούτου τόπου. Ένα Χωριό πράσινου κάλους και Ιστορίας, αλλα και με γεωλογικό ενδιαφέρων. Στην Αρβουνίτσα βλέπεις διάσπαρτα πύλινα θραύσματα. Ανάμεσα στους οικισμούς Καμπιά και Αρβουνίτσα, το επιβλητικό Φαράγγι ''Ρουπιό''.

-Στη πλαγιά του βουνού ''Καρφοπεταλιάς'', 10' με 15' της ώρας απ τον δρόμο, δίπλα στο ρέμα, υπάρχει ένα σπήλαιο. Ανακαλύφτηκε το 1961 και έχει αρκετό ενδιαφέρων, με ωραίους σταλαχτίτες-σταλαγμίτες. Δέν έχει αξιοποιηθεί και δύσκολα το βρίσκεις. Το ρέμα που περνά δίπλα του, το χειμώνα όταν φουσκώνει φράζει με μπάζα την είσοδό του.

-Στη θέση Ζηρέλη, ανάμεσα στη ράχη Δομνίστας - Μεσοκώμης, υπάρχουν οι τοπθεσίες Νούρκα Σκάλα και Καλόγηροι. Τον Ιούνιο του 1821, ένα τμήμα Τούρκων, με αρχηγό τους τον Νούρκα Σερβιάνη, υποχωρώντας απο το Αγρίνιο που απελευθρώθηκε απ' τους Έλληνες, συγκρούστηκε με 40 πολεμιστές των Γιολδασαίων. Η έκβαση της μάχης σκληρή, με ήττα των Τούρκων και αιχμαλωσία του Σερβιάνη με όλο του το τμήμα.

-Στο Χωριό, ζήτημα να μένει άνθρωπος τον χειμώνα. Το καλοκαίρι γεμίζει απο κόσμο, που επιστρέφει απ' τ' αστικά κέντρα για να περάσει λίγο καιρό στο πολυαγαπημένο και όμορφο χωριό τους. Πράγματι όμορφο και με ζεστό κόσμο, που πρόθυμα να καλοσωρίσει όποιον το επισκευτεί.

*Σύντομα θα υπάρξουν και άλλες φωτογραφίες των οικισμών και του Φαραγγιού*