Κρίκελλο.

Η έδρα του δήμου Δομνίστας. Χωριό με πολλές ομορφιές και πλούσιο σε ιστορία. Τούτα τα χωριά, όπως και η Δομνίστα φάνταζαν σαν μικρές πολιτείες. Κάποτε είχε πολύ κόσμο, το βλέπεις στα πολλά επιβλητικά παλιά κτίρια που στέγαζαν δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα. Αλλά και σήμερα που ο πληθυσμός του μειώθηκε, τα καλοκαίρια στην τεράστια πλατεία με τα πολλά καφενεδάκια και τις ταβέρνες, γεμίζουν ζωή.

Στη θέση Κοκκάλια, το 279 π. Χ. οι Ευρυτάνες σύντριψαν τους Γαλάτες εισβολείς. Οι Αιτωλοί έστειλαν τις δυνάμεις τους στις Θερμοπύλες να τους αντιμετωπίσουν μαζί με άλλα Ελληνικά στρατεύματα. Ο Βρέννος, για αντιπερισπασμό έστειλε 40.000 στρατό στην Αιτωλία όπου λεηλάτησαν και έσφαζαν αμάχους. Οι κάτοικοι όμως αντιστάθηκαν, γυναίκες, γέροι κι όσοι μπορούσαν με γεωργικά εργαλεία ακόμα, διέλυσαν την βαρβαρική επιδρομή. Τα κόκαλα τους, ακόμα και σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα στη περιοχή.

Στις 28 Οκτωβρίου 1942, διεξήχθη η πρώτη μάχη του Ε.Λ.Α.Σ. κατά των Ιταλών κατακτητών μπρος στα μάτια των έκπληκτων νεοαφιχθέντων Άγγλων συνδέσμων. Στους Άγιους Θεοδώρους, ο Αντάρτης Αγησίλαος που προηγείται του τμήματος του Άρη Βελουχιώτη, έρχεται αντιμέτωπος άξαφνα με καβαλάρη Ιταλό. Δεν χάνει την ευκαιρία και με σάλτο τον γκρέμισε. Παρέδωσε το άλογο και τον αιχμάλωτο στον Άρη. Εκεί μάθανε πως υπάρχει δύναμη Ιταλών στη περιοχή. Αποφάσισαν να τους χτυπήσουν Ήρθαν σ' επαφή με του Ιταλούς στη θέση ''Κουφόβρυση''. Η μάχη σφοδρή, μισή ώρα χρειάστηκε να διαλύσουν το Ιταλικό τμήμα. Εφτά-οχτώ Ιταλοί νεκροί, δεκαοχτώ αιχμάλωτοι και λάφυρα 1 πολυβόλο, 3 οπλοπολυβόλα, τουφέκια και πολλά πυρομαχικά, πολύτιμα για την συνέχεια του αγώνα. Από του αντάρτες ένας νεκρός. Ο Καπετάνιος ομάδας Δημήτρης Σαξώνης ''Δασκαλάκης'', δάσκαλος απ' τα Μάρμαρα ''Σέλιανη'' Φθιώτιδας. Οι Κρικελλιώτες, με όση επισημότητα και τιμές μπορούσαν να γίνουν, κήδεψαν τον νεκρό αντάρτη ήρωα.

Κλείνοντας, να μνημονεύσω τον ΔΑΣΚΑΛΟ Βασίλη Παπανικολάου. Τον Κρικελλιώτη Αντιστασιακό, Πατριώτη και Άνθρωπο, που χάθηκε άδικα στα μαύρα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Πάντα άοπλος, μα οπλισμένος με ανθρώπινα ιδανικά, δίδαξε αξίες που έμειναν ανεξίτηλες στις καρδιές των ανθρώπων, αυτών που τον γνώρισαν και τον θυμούνται πάντα με αγάπη και θέρμη. Η αξιοπρέπεια, η τελευταία του διδαχή, σφραγίδα μεγαλείου στη τρανή λίστα των μαρτύρων και ηρώων. Η ζωή του, φάρος και έμπνευση ελευθερίας.

 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.