Γρανίτσα.

Η έδρα του δήμου Απεραντίων και όχι μόνο, η "πολιτισμική πρωτεύουσα του νομού" θα έλεγα, των τεχνών και των γραμμάτων. Χωριό του Ζαχαρία Παπαντωνίου (1877-1940), του Στέφανου Γρανίτσα (1880-1915) και του Μιχάλη Σταφυλά. Χωριό των μεγάλων ζωγράφων Χρήστου Καγκαρά και Λευτέρη Θεοδώρου. Ο τελευταίος διατηρεί Μουσείο, Πνευματικό Κέντρο, εργαστήρι, και έκθεση ζωγραφικής στο χωριό. Στο χωριό επίσης μπορείτε να θαυμάσετε και το Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενεί αντικείμενα λαϊκής τέχνης και όπλα της επανάστασης του Εικοσιένα. Στον ίδιο χώρο θα δείτε και την προσωπική βιβλιοθήκη του Ζαχαρία Παπαντωνίου κ. α.. Γενέτειρα του νεομάρτυρα Μιχαήλ (Μαυρουδή) που μαρτύρησε το 1544 στη Θεσσαλονίκη δια πυρός. Η μνήμη του γιορτάζεται την Πέμπτη της Διακαινησίμου Εβδομάδας, στον μεγαλοπρεπή ενοριακό ναό του χωριού που έχτισαν προς τιμή του.

Βόρεια του χωριού ο ¶ι Λιας. Στη θέση του υπήρχε μεγάλη μονή αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου η οποία καταστράφηκε κατά τα χρόνια της επανάστασης του Εικοσιένα. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τη μονή. Μόνο λίγα αμυδρά σημάδια ερειπίων στον προαύλιο χώρο του νέου ναού. Ανατολικά του χωριού, στο λόφο της Αετοφωλιάς (767μ.) υπάρχουν ερείπια αρχαίου Κάστρου. Έφραζε την ανατολική "δίοδο" με αυτό του Λημερίου την ενδοχώρα των αρχαίων Αγραίων.

Μια από τις πολλές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στην Γρανίτσα, είναι αυτή της γιορτής του Τσίπουρου. Ο πολιτιστικός σύλλογος δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο και όλα είναι όμορφα...

Οικισμοί της Γρανίτσας η ¶νω Ποταμιά (ανατολικά) με τις πολλές μικρο συνοικίες της, η Κάτω Ποταμιά (νοτιοδυτικά) με τα Πολίτια, το Παλιοχώρι και το Μακρυλάκκη. Τα Αρμάμπελα (νότια) και τα Μαγκαναριά.

 

*** Εικονική περιήγηση - Πανοραμικές φωτογραφίες (beta).***

Εγκαινιάζουμε εδώ μια νέα ενότητα πανοραμικών φωτογραφιών. Σε beta (δοκιμαστική) μορφή. Κι αυτό, γιατί πρόκειται για ένα εγχείρημα δύσκολο από πολλές απόψεις. Λίγο ο χρόνος, αρκετά έως πολύ η οικονομική κρίση, τεχνητά φύσης θέματα και διάφορα άλλα, μας προβληματίζουν για την δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης προβολής του νομού μας.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν ένα δείγμα της πανοραμικής προβολής μας και ευχόμαστε να την εκτιμήσετε… Καλύπτει το χωριό Γρανίτσα με τις συνοικίες της, το φαράγγι του "Μπουζουνίκ" στη Βαλαώρα και τον ¶γιο Ανδρέα τον ερημίτη στην Καλάνα της γειτονικής μας Αιτωλοακαρνανίας.

Το μέγεθος ανάλυσης κάθε πανοραμικής εικόνας είναι περίπου στα 10ΜΒ. Επιλέξαμε μια σχετικά μέτρια ανάλυση, τέτοια ώστε να μην αργεί πολύ να "φορτώσει", αλλά και να μεταφέρει ικανοποιητική ανάλυση - πληροφορία εικόνας κατά την μεγέθυνση (zoom in).

Κάντε "κλικ" στη παρακάτω εικόνα για να ξεκινήσει η περιήγηση:

Ως έξτρα "παράρτημα" μπορείτε να δείτε πανοραμικά και τη Μονή Σπηλιώτισσας στην ορεινή Αργιθέα (λατρεμένη των κατοίκων της Απεραντίας).

Κάντε "κλικ" στη παρακάτω εικόνα για να ξεκινήσει η περιήγηση:

Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Γρανίτσας για τη συμβολή τους.

 

 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.