Τουρισμός.

Ο Νομός Ευρυτανίας, αποτελεί ένα κομμάτι της Ελλάδας, το οποίο αναμφισβήτητα αξίζει να επισκεφτείτε. Με φόντο την άγρια και συνάμα γαλήνια ομορφιά των πανύψηλων βουνών της (προς το παρόν, δεν έχει αλλοιωθεί πολύ από τις επιπολαιότητες των τοπικών αρχών), θεωρείται η «Ελβετία της Ελλάδας»! Από φυσικής άποψης μπορούμε άνετα να πούμε, πως ναι, είναι η «Ελβετία της Ελλάδας», έχει, όμως, το δικό της χαρακτήρα και μια Ιστορική και Πολιτισμική διαδρομή, που χάνεται στα βάθη των αιώνων! Ο χαρακτήρας αυτός, ως ταυτότητα και ως βαριά κληρονομιά, υποβιβάζεται συστηματικά, από τη νεόφερτη κουλτούρα, της σύγχρονης, αλλά άναρχης πολιτικής οικονομίας.

Το «παράδοξο» των αντιφάσεων είναι, ότι ο Ευρυτάνας αντιστέκεται, εν αγνοία του όμως, γιατί απλά δεν τον εκφράζει αυτή η κουλτούρα. Όπως και να το κάνουμε, δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα του, διότι έχει γαλουχηθεί με άλλες αξίες ζωής. Αξίες, που έχουν ως επίκεντρό τους τον άνθρωπο, γιατί έτσι έμαθε απ' τους γονείς του, απ' τους προγόνους του.

Χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η Ευρυτανία σήμερα, έχει να παρουσιάσει αξιοζήλευτες ποιοτικές τουριστικές παροχές στον ξένο. Με έμφαση στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ο επισκέπτης, θα μπορέσει να επιλέξει να μείνει σε κάποιο από τα 1400 δωμάτια, με 3000 κλίνες περίπου. Φυσικά, στο πέρασμα του χρόνου, παρουσιάζεται προοδευτική αύξηση νέων ξενοδοχειακών μονάδων. Οι ταβέρνες, τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης, δίνουν μια άλλη όψη στο Νομό, καθώς επίσης και τα τοπικά προϊόντα, εκ των οποίων μερικά είναι μοναδικά στο είδος τους.

Οι δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν στη φύση, είναι Kayak - rafting, ιππασία, mountain bike, πεζοπορία και Ski στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου. Μέσα σε πανέμορφες περιοχές λειτουργούν οργανωμένες κατασκηνώσεις για μικρές ηλικίες, με επαγγελματικό ανθρώπινο δυναμικό, στα πρότυπα της Ευρυτανικής φιλοξενίας.

Πραγματοποιούνται: Πολιτισμικές εκδηλώσεις με επίκεντρο την Ευρυτανία. Γιορτές Χειμώνα & Δάσους. Συναυλίες. Στη Βίνιανη, στις Κορυσχάδες και στη Δομνίστα, εκδηλώσεις μνήμης Εθνικής Αντίστασης. Στ' Άγραφα και στο Μάραθο, εκδηλώσεις προς τιμή του Κλεφταρματολού Αντώνη Κατσαντώνη. Εκδηλώσεις με επίκεντρο τοπικά προϊόντα, όπως του κάστανου στην Αγία Τριάδα, του τσίπουρου στην Γρανίτσα, καθώς κι αμέτρητες άλλες εκδηλώσεις. Ανακοινώσεις εκδηλώσεων υπάρχουν εδώ, στον ιστότοπο τούτο.

Η πρόσβαση στην Ευρυτανία γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ουσιαστικά προβλήματα δεν υπάρχουν ούτε το χειμώνα, που τα χιόνια κατακλύζουν τα ψηλά βουνά της και τις χαμηλές κι απόκοσμες ρεματιές της. Οι δρόμοι μένουν πάντα ανοιχτοί, χάρη στην σωστή οργάνωση του τομέα αυτού. Μόνο μελανό σημείο η πρόσβαση μέσω του τούνελ, η οποία υποτίθεται έγινε για την ...αποφυγή των στροφών και του χιονιού στις ράχες ανατολικά του Νομού. Βλέπετε, η Ελληνική Πολιτεία, έκανε κι εδώ το θαύμα της. Πέτυχε την απόλυτη και ανεπανάληπτη παγκόσμια πρωτοτυπία! Ούτε στην Κεντρική Αφρική να ήμασταν! Περνάμε μέσα από τούνελ 1.400 μέτρων, αλλά παράλληλα, μέσω πολλών και επικίνδυνων στροφών, ξανανεβαίνουμε στη ράχη!!! Πώς γίνεται αυτό; Έ, στην Ελλάδα ζούμε, στην Χώρα των πολλών Προέδρων και των κουφών θαυμάτων!

Χιλιομετρικές αποστάσεις προς Καρπενήσι: Απο Αθήνα: 293χιλ. Θεσσαλονίκη: 410χιλ. Πάτρα: 196χιλ. Ιωάννινα: 279χιλ. Περισσότερα για το πώς θα έρθετε, πόσα χιλιόμετρα και χρόνο θα κάνετε εδώ.

 

 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.