Γενικά.

Ο Νομός Ευρυτανίας, κατεξοχήν ορεινός, βρίσκεται στο κέντρο της Ελληνικής επικράτειας. Χαρακτηριστικά του, τα πανύψηλα ελατοσκεπή βουνά και οι πλούσιες σε νερά πηγές, το σχετικά ήπιο κλίμα, με πολλά χιόνια το χειμώνα και δροσερά καλοκαίρια. Το Ευρυτανικό αλπικό τοπίο, έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη, στον τουρίστα, στον περιηγητή. Το χειμώνα, το χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου, λειτουργεί με πίστες όλων των βαθμίδων. Διαθέτει πίστες για αρχάριους, αλλά και ζόρικες για τους κολλημένους της αδρεναλίνης. Το βράδυ ξεκινάει με έναν περίπατο στους χιονισμένους δρόμους της πόλης και των χωριών, ύστερα φαγητό δίπλα στα τζάκια των ταβερνών και στη συνέχεια διασκέδαση με ποτά και μουσική.

Στο τέλος του χειμώνα, η λευκή Ευρυτανία μεταμορφώνεται! Στολίζεται με τα χρώματα της άνοιξης, η φύση οργιάζει, ενώ τα πουλιά κάνουν έντονη τη παρουσία τους, υπενθυμίζοντάς μας τις αξίες ζωής! Τα έντομα, ανήσυχα και βιαστικά, προλογίζουν το καλοκαίρι. Ολόκληρη η Ευρυτανία, είναι ένα πέπλο πολύχρωμων άγριων φυτών και λουλουδιών, που μοιάζει με πινελιά ανέμελου ζωγράφου, στην προσπάθειά του να 'στορίσει το Θεϊκό δημιούργημα και μια καλοκουρδισμένη, μια επουράνια ορχήστρα, που παίζει μουσικά κομμάτια των Αγγέλων και τραγούδια πρωτάκουστα και Θεϊκά! Τα ποτάμια, φουσκωμένα από το λιώσιμο του χιονιού, ορμούν με δύναμη, παρασέρνοντας τους φίλους της περιπέτειας του kayak και του rafting σε εμπειρίες μοναδικές και σε ατέλειωτες στιγμές απόλαυσης!

Το καλοκαίρι στην Ευρυτανία προσφέρει πολλές επιλογές. Πρωτίστως, όμως, επιβάλλει περιήγηση στα πανέμορφα γραφικά χωριά της, όπου οι άνθρωποί τους, ...στολισμένοι με την πατροπαράδοτη φιλοξενία, καλωσορίζουν πάντα τον «ξένο» με έναν καλό λόγο. Το τσιπουράκι, που τον κερνούν, είναι δείγμα φιλίας, ανθρωπιάς και εκτίμησης, ενώ οι ευχές για υγεία και χαρά, δίνονται κάτω απ' τον πλάτανο του Χωριού.

Μετά... μετά ακολουθεί κουβέντα με γιαγιές και παππούδες, για τη δοξασμένη πλούσια ευρυτανική ιστορία και παράδοση, για μύθους και για θρύλους, για τα αρχαία ανεξερεύνητα κάστρα του τόπου και τους πετρωμένους αρχαίους οικισμούς της περιοχής. Από τα γερασμένα χείλη ακούγονται ιστορίες τιμής και δόξας. Ιστορίες των εθνικών αγώνων της αρχαίας, της βυζαντινής, της προεπαναστατικής, αλλά και της «σύγχρονης» Ελλάδας. Ακούγονται μυθοποιημένες ιστορίες για τους μαχητές της λευτεριάς και τα κατορθώματά τους ή και για τη συμμετοχή των ιδίων σε πρόσφατα ιστορικά γεγονότα. Αν το φέρει η ώρα, τραγουδιόνται τοπικά τραγούδια και χορεύονται αργόσυρτοι χοροί! Στήνεται ένα αδέσποτο γλέντι, γιατί έτσι τους αρέσει.

Πρόταση - πρόκληση είναι ο περίπατος στα ποτάμια με τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια τους και τα δροσερά φαράγγια τους, στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών ή Κατσαντώνη για φωτογραφίες και για ψάρεμα, η ιππασία, η πεζοπορία σε άγνωστα μονοπάτια, η ανάβαση στις πανύψηλες κορυφές των Ευρυτανικών βουνών, που φόντο τους έχουν το άπειρο του ουρανού και την εναλλαγή των χρωμάτων στο τοπίο. Όμως εξαιρετική πρόταση αποτελεί και η επίσκεψη στα διάσπαρτα μοναστήρια της Ευρυτανίας, όπως του Προυσού, της Τατάρνας, της Στάνας, των Δομιανών, του Μικρού Χωριού, καθώς και σε πολλά άλλα ξεχασμένα και από τον χρόνο και από τον κόσμο!

Το Φθινόπωρο, είναι μια συνέχεια στην περιπέτεια. Οι λάτρεις των μηχανοκίνητων σπορ, θα βρεθούν στις ιδανικές συνθήκες απόλαυσης, με συντροφιά τους τη μοναδική φθινοπωρινή Ευρυτανική φύση. Θα ζήσουν ατέλειωτες στιγμές συγκίνησης, αρκεί να υπάρχουν οι αντοχές για το απόλυτο ''extreme''. Οι προκλήσεις μεγάλες, που γίνονται εμπειρίες ζωής.

Γενικά, λοιπόν, η εικόνα της Ευρυτανίας, είναι πρωτόγνωρη και ξεχωριστή! Συγκινεί, μαγεύει, συνεπαίρνει, ταξιδεύει, αποπλανεί! Σε τούτο τον ιστότοπο, θα γνωρίσετε την άγνωστη Ευρυτανία. Ο φωτογραφικός μας φακός, και όχι μόνο, είναι ο δρόμος, που οδηγεί σε μια ανέξοδη, ανθρώπινη και φιλική τράπεζα πληροφοριών, που στόχο της έχει την ενημέρωση του επισκέπτη, του φυσιολάτρη, του εκδρομέα, του ερευνητή και του προσκυνητή, αλλά και την προβολή της Ευρυτανίας. Ουσιαστικά πρόκειται για κατάθεση αγάπης και σεβασμού στο ανερεύνητο και τόσο ευαίσθητο τούτο μέρος, που κινδυνεύει από δημαγωγούς, καρμπονοποιημένους κομματικούς εντολοκλητήρες, αστικών πολυεθνικών κομμάτων.

Καλώς ήρθατε στην Ευρυτανία του ονείρου, της ιστορίας, των μύθων και των παραδόσεων.

 

 

 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.