Αχ Πατρίδα μου...

ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ, ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ...

"...Και μην ξεχνάτε, ότι ο Νομός Ευρυτανίας έχει πάρα πολλές αρχαιότητες, κλασικές, βυζαντινές και μεταβυζαντινές, που αξίζουν να παρουσιαστούν συστηματικά μέσα από έναν μουσειακό χώρο και που θα δώσουν και μια εναλλακτική λύση σε όσους πιστεύουν στο Νομό μας και θέλουν εκτός, από τα υπέροχα τοπία μας, να γνωρίσουν και τον πολιτισμό της Ευρυτανίας...", δήλωσε ο Νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κων/νος Κοντογιώργος σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο 199 της έγκριτης εφημερίδας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ», με τίτλο "Ιδρύεται Λαογραφικό Μουσείο".

Όμορφα και ωραία αυτά κ. Νομάρχη και πραγματικά χαίρομαι που ανακαλύψατε, έστω και προεκλογικά, τον πλούσιο Ιστορικό και Πολιτισμικό χώρο της Ευρυτανίας μας. Όμως, για να γίνετε πράγματι πιστευτός και να αποδείξετε την αληθινή πολιτισμική σας ευαισθησία, εκτός των άλλων, πρέπει:

1ον: Το Δημοτικό Σχολείο Σελλών, εκείνο το ταπεινό οίκημα, όπου κι εσείς, ως μαθητής της Α' τάξης, μάθατε το Α και το Ω, αλλά και ως μαθητής της ΣΤ' τάξης πήρατε απολυτήριο, να πάψει πια να λειτουργεί ως καφενείο!!!, τσιπουράδικο!!! και ταβέρνα!!! Δεν είναι ντροπή στη θέση της εικόνας του Χριστού, πάνω από το μαυροπίνακα, να φιγουράρει, σήμερα, η αφίσα μιας ξέκωλης; ΗΜΑΡΤΟΝ... Αν είναι δυνατόν, να μετατρέπουμε τους Ναούς της Παιδείας σε κοινόβια! Αυτό δεν το χωράει υγιής νους. Ο μεγάλος Ιεραπόστολος και Εθναπόστολος Πατροκοσμάς ο Αιτωλός, γκρέμιζε Εκκλησίες για να φτιάξει Σχολεία κι εμείς τα μετατρέπουμε σε κοινόβια; Χριστέ μου, πόσο βάθος έχει η παρακμή...!!!

Εδώ θα αναφερθώ και στο Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Βασίλη Καραμπά, ο οποίος, στην προεκλογική του ομιλία των προηγουμένων Δημοτικών Εκλογών, είπε επί λέξη: "...φωτισμός και ανάδειξη παραδοσιακών κτιρίων και σχολείων...". ΈΛΕΟΣ ΠΙΑ, γιατί...

2ον: Ξέρετε, στην Ευρυτανία, υπάρχει ένα χωριό που λέγεται Κλαψί, ή Κλαυσείον. Βρίσκεται μόλις 8 χιλιόμετρα απ' το Καρπενήσι και έχει υψόμετρο 790 μέτρα. Έχει αρκετούς μόνιμους κατοίκους και φημίζεται για την ομορφιά του και για την τουριστική του κίνηση. Εκεί, υπάρχει επίσης ένας ακόμα Παιδαγωγικός Ναός. Έχετε υπόψη σας ποιος είναι ο ρόλος του σήμερα; Αν δε γνωρίζετε το κατάντημά του, να το μάθετε, γιατί η σημερινή ...αποστολή του, δεν μας τιμά ούτε ως Ευρυτάνες, ούτε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ούτε...

Κύριε Νομάρχη, ας πάμε τώρα σε κάποια άλλα Ιστορικά Μνημεία.

1ον : Το κάστρο των Τοπολιάνων το γνωρίζετε;

2ον : Το κάστρο της Χόχλιας το ξέρετε;

3ον : Το Κάστρο του Μικρού Χωριού το είδατε;

4ον : Το κάστρο του Λημερίου το έχετε ακουστά;

Στο πρώτο, στο δεύτερο και στο τρίτο, αφήσατε να ...φυτέψουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας!!! Στο τέταρτο διανοίχτηκε πάνω του αγροτικός δρόμος!!! Πέρασαν 2.152 χρόνια από τότε, που οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν την Αιτωλία. Μετά από τόσα χρόνια μας έρχεται η πολιτισμική "επιφώτιση" και τα αποτελειώνουμε; Με την εγκληματική σας αμέλεια, αδιαφορία ή άγνοια καλείτε όλους όσοι θέλουν «...να γνωρίσουν και τον πολιτισμό της Ευρυτανίας...»;      

Εγώ προσωπικά ντρέπομαι για το "πολιτισμικό" αυτό κατάντημα, εσείς;

Ποια είναι, λοιπόν, η θέση σας για τα εν λόγω μνημεία; Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα...

Αυτά για αρχή...

Γιώργος Τάσιος, Ευρυτάνας Φωτογράφος. 13 Σεπτεμβρίου 2006.

 
ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΦΑΣΙΑ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑΣ & ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ.

Στους τρεις μήνες λειτουργίας της ιστοσελίδας, δέχομαι ένα μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με συγχαρητήρια μηνύματα από Ευρυτάνες και μη. Η συγκίνησή μου μεγάλη. Το ευχαριστώ που σας ανταποδίδω, μου φαίνεται μικρό για να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου. Ιδιαίτερα στους Ευρυτάνες του εξωτερικού.

Σε επαφές που έχω με διάφορους ευρυτανικούς παράγοντες, όπως συλλόγους π.χ. πάνω σε θέματα προβολής του τόπου μας, το ίδιο και πάλι. Πίστευα ότι θα γίνω δέκτης και αρνητικών μηνυμάτων, αλλά πιστέψτε με, δεν υπήρχε ούτε ένα. Η μόνη εξαίρεση, αυτή των ασχολούμενων με την πολιτική και της τύχης του τόπου μας. Ο κύριος νομάρχης αρκέστηκε σε ψεύδη, σε όσους τον ρώτησαν για την στάση του απέναντι στην προσπάθειά μου. Δέχτηκα λοιπόν "φιλικές" παρατηρήσεις του είδους "είσαι ισοπεδωτικός", "τα πάρα λες" και άλλα τέτοια συναφή, από 1 - 2 "αυλικούς" του. Φυσικά, μιλάμε μόνο για την κριτική που ασκώ στην τοπική (αυτο)διοίκηση και στους άρχοντες της. Όσο για το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, δεν μου εκφράσανε κάτι αρνητικό ή θετικό, γιατί έχουν πλήρη μεσάνυχτα όπως κατάλαβα και απλά δεν τους ενδιαφέρει.

Και επανέρχομαι δριμύτερος με αποδείξεις, στα τόσα τραγικά που συμβαίνουν στον τόπο μας, αλλά οι τοπικοί μας άρχοντες όπως πάντα κωφεύουν, απολαμβάνοντας την καρέκλα της εξουσίας, μετά το τρελό άγχος της επανεκλογής τους, μέσω της ποιοτικής ψήφου που έλαβαν πρόσφατα. Αλλά είπαμε, ότι ψηφίζουμε, έχουμε...

Ο λόγος λοιπόν, για υδροηλεκτρικά έργα (φράγματα) που αδειοδοτήθηκαν και θα κατασκευαστούν στα ποτάμια μας, 46! στον αριθμό. Κύριοι της εξουσίας, τι κάνετε, ενδιαφέρεστε για τον τόπο σας; Μήπως είστε ηλίθιοι, μήπως είστε βλάκες, έχετε καθόλου συνείδηση της κατάστασης, έχετε επαφή με το περιβάλλον, ή βρίσκεστε σε αφασία; Τόση, μα τόση σαβούρα είναι η ψήφος που λάβατε και δεν την σέβεστε; Αν είναι έτσι, αυτή δεν είναι ψήφος, είναι το σκατό που αποβάλει η Δημοκρατία, κι όπως φαίνεται, έχει χεστεί ολόκληρη. Δεν της έμεινε τίποτα, παρά μόνο σκατά, έτσι που την καταντήσατε εσείς και οι όμοιοί σας. Εσείς, οι θεματοφύλακες της, που με την πρώτη ευκαιρία την υπερασπίζεστε, λες και είναι ιδιοκτησία σας. Να την χαίρεστε λοιπόν, αυτήν και σάς μαζί.

Δημοκρατία κύριοι της εξουσίας είναι, εκτός των δικαιολογιών που σκαρφίζεστε σε ότι δεν σας συμφέρει, είναι και η στάση σας, η στάση που έπρεπε να κρατάτε σε τέτοιες επικίνδυνες για τον τόπο μας καταστάσεις, άλλα που βλέπουμε να συμβαίνει πάντα το αντίθετο. Τέτοιες στάσεις, που δυστυχώς σπανίζουν στις μέρες μας, ειδικά από ανθρώπους της πολιτικής σαν και του λόγου σας... βλέπετε η τεχνοκρατία σας μάρανε, ανάθεμα αν την κατέχετε κι αυτή.

Πότε επιτέλους θα αντισταθείτε στα παράλογα κελεύσματα των οικονομικών συμφερόντων; Πότε επιτέλους θα σηκώσετε ανάστημα στα αφεντικά σας, αυτά της κοματικής εξουσίας που υπηρετείτε και όχι στους ψηφοφόρους σας σαν γύφτικα σκεπάρνια; Πότε επιτέλους θα γίνετε μπροστάρηδες και θα εμπνεύσετε τους Ευρυτάνες να αντισταθούν στο πλιάτσικο και τη καταστροφή του φυσικού μας πλούτου και όχι μόνο; Μήπως τα "παίρνετε;"

Κύριοι, είστε απαράδεκτοι και ως εκ τούτου, ανίκανοι!

Πάντα Ευρυτάνας, Γιώργος Τάσιος. 10 Δεκεμβρίου 2006.

 

 

 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.