Edit: 27/4/2007: Σήμερα λάβαμε την απόφαση που έκδωσε η Περιφέρεια στις 20/4/07 και την οποία κοινοποίησε μόνο στο ΥΠΕΧΩΔΕ!!! Ο Περιφερειακός αποφασίζει και διατάσσει όπως του αρέσει. Γιατί αυτή η φασιστική στάση - θέση; Με ποιο δικαίωμα και ποιος του το δίνει; Κύριοι της εξουσίας, νοσταλγοί άλλων κατεστημένων, θα μας έχετε απέναντι σας. Με την φασιστική αυτή στάση σας, μας δίνεται κάθε δικαίωμα και με οποιονδήποτε τρόπο, νόμιμα να αντισταθούμε. Η Ευρυτανία ποτέ στην Ιστορία της δεν δέχτηκε φασιστικές νοοτροπίες. Τι λέτε... θα τις δεχτεί τώρα; Κύριε περιφερειακέ, είστε ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ στον τόπο μας. Γ.Τ. <<<Διαβάστε>>>

Σάββατο 31 Μαρτίου 2007. Ευρωπαϊκό κέντρο Δελφών.

Ως μέλη της Κίνησης Πολιτών, το πρωί του Σαββάτου, παρευρεθήκαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για να παρακολουθήσουμε τη συζήτηση, που ως θέμα της είχε: «Γνωμοδότηση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Τη συνεδρίαση, εκτός των άλλων, παρακολούθησαν ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Δημοσθένης Τσιαμάκης, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. κ. Δημήτρης Τάτσης, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Βασίλης Καραμπάς, ο πολιτευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Κώστας Χούπας. Η συνεδρίαση άρχισε στις 11:00' το πρωί και τελείωσε, περίπου, στις 04.00' το απόγευμα.

Οι κ.κ. Νομάρχες εξέφρασαν την θέση τους για το θέμα και τις ενστάσεις τους πάνω σε επιμέρους θέματα. Ο Νομάρχης Βοιωτίας για παράδειγμα, δέχθηκε την μελέτη αλλά υπό όρους. Ο Νομάρχης Φθιώτιδας ζήτησε την εξαίρεση κάποιων Δήμων. Ο Νομάρχης Ευβοίας τόνισε την υπάρχουσα τραγική κατάσταση που υπάρχει με τις υφιστάμενες ανεμογεννήτριες στο νότιο τμήμα του Νομού του.

Για το Νομό μας η θέση του Νομάρχη κ. Κώστα Κοντογιώργου ήταν σαφής και ξεκάθαρη. «Όχι στο σύνολο του σχεδίου και καμία Α.Π.Ε. στο Νομό Ευρυτανίας». Γιατί, όπως τόνισε, «ο Νομός μας έχει ήδη προσφέρει, και με το παραπάνω μάλιστα, κατά το παρελθόν σε πράσινη ενέργεια, με το φράγμα των Κρεμαστών». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής κ. Δημοσθένης Τσιαμάκης, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. κ. Δημήτρης Τάτσης και ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Βασίλης Καραμπάς.

Εδώ να τονίσω την έκπληξή μου και παράλληλα την χαρά μου βλέποντας και ακούγοντας τους εκπροσώπους μας σαν μια φωνή να υπερασπίζονται με πάθος τα δίκαια της Ευρυτανίας μας. Θεωρώ υποχρέωση μου να εκφράσω τον θαυμασμό μου στα πρόσωπά τους. Πίστευα στην αρχική τους θέση (απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου - Δημοτικών Συμβουλίων και γενική θέση των κατοίκων του Νομού), αλλά στην παρούσα φάση εκδηλώθηκε με μια δυναμική, που εμένα, ως Ευρυτάνα, με έκανε να νιώσω περήφανα.

Ακούγοντας ο κ. Περιφερειάρχης τις θέσεις των Νομαρχών, πήρε τον λόγο και προσπάθησε να μας πείσει για τα πλεονεκτήματα του σχεδίου. Ως εντολοδόχος των προϊσταμένων του (διάβαζε των καρεκλοκένταυρων και των αετονύχηδων της υδροκέφαλης Αθήνας), μας είπε: «'Η οι ανεμογεννήτριες ή το χάος»! Στα πολλά πρωτάκουστα είπε και το εξής: «...οι ανεμογεννήτριες αυξάνουν τον τουρισμό...»! Α.Π.Ε. για τον κ. Σκορδά σημαίνουν ΜΟΝΟ ανεμογεννήτριες. Η υποτίμησή του, στα πρόσωπά μας κυρίως, ήταν έκδηλη. Μας θεώρησε ανημέρωτους κι έτσι καταλάβαμε τι πάει να πει ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ. Δίπλα του καθότανε και ο μελετητής του σχεδίου. Μεγάλος και τρανός Επιστημονικός Εγκέφαλος... Στις επίμονες ερωτήσεις του Νομάρχη μας «αν φυσάει στον Όλυμπο, στο Πήλιο, ή στα Χάσια όσο και στην Ευρυτανία», απάντηση δεν πήρε...! Απλά άραξε στην καρέκλα του με ύφος ανωτερότητας και με προφίλ Αϊνστάιν.

Κύριε Περιφερειακέ,

Δώσατε αγώνα για να μας πείσετε ώστε τους ανωτέρους εντολείς σας να ικανοποιήσετε και να μην δυσαρεστήσετε. Φυσικά, όλα αυτά, στο βωμό της καρέκλας σας. Όμως μάθετε, ότι η Ευρυτανία μας ούτε εφαλτήριο προσωπικής αναρρίχησής σας είναι, ούτε αρένα ικανοποίησης προσωπικών σας στόχων μπορεί να γίνει. Η Ευρυτανία, κατοικείται από ευαίσθητους ανθρώπους που και γνώση έχουν και κρίση διαθέτουν και τον τόπο τους αγαπούν.

Τέλος, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι στο πρόσωπό σας, με τη στάση σας, επαληθεύεται η άποψή μου, πως το Ελληνικό Κράτος έχει ανάγκη από Πολιτικούς ανθρώπους που θα φρενάρουν τον μεγάλο κατήφορο. Κοντολογίς, η Ελλάδα, δεν χρειάζεται Πολιτικούς εκφραστές συμφερόντων, αλλά Πολιτικούς που και εθνική άποψη θα διαθέτουν και σοβαρότητα και εμπιστοσύνη θα εμπνέουν.    

Παρεμβάσεις:
Διάρκεια
Video
Audio
Η παρέμβαση του Νομάρχη κ. Κώστα Κοντογιώργου.
09'52.
Η παρέμβαση του απερχόμενου Προέδρου της ΤΕΔΚ κ. Δημήτρη Τάτση.
04'56.
Η παρέμβαση του Βουλευτή κ. Δημοσθένη Τσιαμάκη.
06'03.
Η παρέμβαση του Δημάρχου Καρπενησίου κ. Βασίλη Καραμπά.
07'58.
Η δευτερολογία του κ. Νομάρχη (και ουσιαστικότερη).
03'39.
Παρέμβαση Κίνησης Πολιτών Ευρυτανίας. Δρ. Γιάννης Ραυτογιάννης.
07'16.
Απόσπασμα δηλώσεων του Περιφερειακού...
00'.13.
 
 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.