Κρυονέρι.

-Το Κρυονέρι το χειμερινό καταφύγειο των Κρεντιωτών θα έλεγα, που βρίσκεται στις ανατολικές όχθες του Αγραφιώτη ποταμού, όρια των δήμων Βίνιανης και Φραγκίστας. Ο κεντρικός δρόμος με την γέφυρα του Κρυονερίου, πέρασμα για τους δήμους Ασπροποτάμου, Απεραντίων και το ήμισι της Φραγκίστας.

-Λίγο νοτιότερα, στις εκβολές του ποταμού στη λίμνη Κατσαντώνη, η παλιά πέτρινη γέφυρα του Μανώλη. Χτίστικε το 1659 και σκεπάζεται απο τα νερά της τεχνιτής λίμνης, μόνο δύο με τρία μέτρα φαίνεται και μερικές χρονιές φαίνεται σχεδόν όλη. Το ύψος της 22 μ. και το άνοιγμα στη βάση της 30μ. Όρια των δήμων Βίνιανης και Φραγκίστας, που στην εποχή της ήταν κομβικό σημείο. Εδώ, διηγούνται πως πέρασε καβάλα στο άλογό της η πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας, η Αμαλία.

-Σε τούτο το γεφύρι, τον Ιούλιο του 1807 έγινε μια μεγάλη μάχη. Απο τη αντολική πλευρά ο Κατσαντώνης, ο Δίπλας, και Κίτσος Μπότσαρης με τριακόσιους κλέφτες και απο την δυτική, χίλιοι τριακόσιοι Αρβανίτες, που προσπάθησαν να ανακόψουν τη πορεία των Καπεταναίων προς την Λευκάδα, όπου γινόταν κλεφτοαρματολική συνέλευση. Σε τούτη τη μάχη, κατα μια εκδοχή, σκοτώθηκε ο Δίπλας.