Μουζήλο.

Βορειοδυτικό χωριό του δήμου Ποταμιάς το χωριό Μουζήλο. Η ομορφιά του βρίσκεται διάσπαρτη όπου κι αν κοιτάξει κανείς. Από εδώ συνεχίζει ο ασφάλτινος δρόμος και για τα άλλα χωριά του δήμου την Ανιάδα και το Συγκρέλλο. Άγνωστο πότε κατοικήθηκε το χωριό. Το βέβαιο είναι ότι η ευρύτερη και εύπορη κοιλάδα του παραποτάμου Μουζηλιώτη κατοικούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων. Μάρτυρας τα διάσπαρτα κεραμικά θραύσματα στη θέση "Παλιομουζήλο" που βρίσκεται Β.Α. του χωριού, αλλά και αρχαίοι τάφοι στην περιοχή του Άι Γιώργη.

Το χωριό γνώρισε πολλές καταστροφές. Η σημαντικότερη έγινε προ επαναστατικά, όπου οι τούρκοι κατέσφαξαν τους κατοίκους του σε αντίποινα για περίθαλψη κλεφτών. Τον Αύγουστο του 1823, μετά την μάχη του Κεφαλόβρυσου (9/8/1823), τμήματα υπό των Τζαβέλα, Γιολδάση, και Σιαδήμα, μεταξύ των οποίων και Μουζηλιώτες αγωνιστές, πέρασαν από το χωριό όπου στάθηκαν για ανασύνταξη των δυνάμεών τους. Εκεί πήραν ενισχύσεις και σε έμψυχο υλικό κι ανηφόρησαν για την επόμενη μάχη στα Λακκώματα της Καλιακούδας. Πάνω στα Πινακάκια (1562μ.) νότια του χωριού, πέσανε πάνω σε τούρκικα τμήματα. Εκεί δόθηκε σκληρή μάχη όπου οι Μουζηλιώτες πολέμησαν με σθένος αναγκάζοντας σε φυγή τους τούρκους. Ήταν μια μάχη εκδίκησης των Μουζηλιωτών για το κάψιμο του χωριού τους από τους εχθρούς αμέσως μετά την αναχώρησή τους για τα Λακκώματα της Καλιακούδας. Η εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου καταστράφηκε, όπως και τα ξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και Προφήτη Ηλία, κι όλα τα σπίτια του χωριού.

Το 1849 χτίστηκε ο νέος ναός του χωριού η Κοίμηση Της Θεοτόκου δίπλα στα ερείπια του Άγιου Χαράλαμπου. Έχει αξιόλογες φορητές εικόνες και το τέμπλο του είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης. Βόρεια του χωριού βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου με ημερομηνία κτίσης 1875. Β.Α. απέναντι του Μουζηλιώτη, βρίσκεται το πρόσφατο χτισμένο ξωκλήσι πάνω στο καμένο από τους τούρκους του Προφήτη Ηλία. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου Β.Α. μέσω μιας υπέροχης πεζοπορικής διαδρομής υπάρχουν τα ερείπια του "Γολιανίτη μύλου".

 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.