Καρίτσα. (Καρίτσα - Κάτω Καρίτσα - Παλιοχώραφα - Ασπρούδια).

Η Καρίτσα χτισμένη εντεύθεν του Καρπενησιώτη ποταμού αποτελείται από τέσσερις συνοικίες. Ανατολικά, στην πλευρά της Καλιακούδας (2098μ.), βρίσκεται το κέντρο του χωριού, η Καρίτσα, νοτιότερα τα Παλιοχώραφα και τα Ασπρούδια. Δυτικά, στα ριζά της Χελιδώνας (1973μ.), απλώνεται η κάτω Καρίτσα. Υψομετρικά η κάτω Καρίτσα βρίσκεται χαμηλότερα από τις άλλες συνοικίες για αυτό προστέθηκε το κάτω. Το χωριό παλιότερα ήταν χτισμένο ανατολικότερα πάνω στην Καλιακούδα (2098μ.). Σήμερα υπάρχουν αμυδρά ερείπια σπιτιών και αρκετά καρποφόρα δένδρα. Το σημείο σήμερα το λένε "Παλιοχώρι. Ήταν ο θερινός τόπος διαμονής των κατοίκων και με το πέρασμα των χρόνων κατέβηκαν χαμηλότερα, στο χειμαδιό, στην σημερινή του θέση.

Στην Καρίτσα υπάρχουν πολλά σπίτια που μετρούν πάνω από αιώνα ζωής. Μερικά μετρούν και δύο αιώνες. Χαρακτηριστικό τους οι πολεμίστρες για την άμυνά τους σε δύσκολους χρόνους. Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο του χωριού, εντυπωσιάζει με το ύψος της δυτικής πλευράς του. Βόρεια της κάτω Καρίτσας υπάρχουν δύο τοξωτά πέτρινα γεφύρια. Δίπλα τους βρίσκεται κι ο ένας από τέσσερις νερόμυλους του χωριού.

Η Καρίτσα είναι πολύ γνωστή στους φίλους των φαραγγιών. Στα ριζά του κεντρικού οικισμού αρχίζει το φαράγγι του Βόθωνα, το οποίο καταλήγει στον Καρπενησιώτη ποταμό. Με πολλά και εντυπωσιακά "ραπέλ" που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη.

Χαμηλότερα στον δρόμο Καρπενησίου - Προυσού, συναντάμε τα "πατήματα Της Παναγίας". Ανατολικότερα πάνω στην Χελιδώνα (1973μ.) βλέπουμε το "Τύπωμα Της Παναγίας", που οι ντόπιοι το λένε "Δρακότρυπα". Η παράδοση λέει ότι είναι σημάδια της Παναγίας Της Προυσιώτισσας όταν πέρασε από εδώ κατα την επιστροφή της στην μονή μετά την κλοπή της εικόνας της.

 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.