Χόχλια.

-Η Χόχλια του δήμου Κτημενίων. Ένα χωριό, στολισμένο με ευρυτανικά κάλη, δυτικά της, απέναντί στο ύψωμα Κορυφή 995μ, ο ανεξερεύνητος αρχαίος οικισμός Γλάς.

-Οι κάτοικοι κατα καιρούς βρήκαν πολλά αρχαία αντικείμενα στο Γλά. Το πιό σημαντικό εύρημα, ένα χάλκινο αγαλματάκι του Θεού Διόνυσου, ύψους 0,48μ. του 2ου π.Χ. αιώνα, άγνωστου καλλιτέχνη που βρήκε κάτοικος του χωριού το 1935. Ο Θεός, παριστάνεται κισσοστεφανωμένος, με κοντό χιτώνα, με δερμάτινη ζώνη και μέση, με σκαλιστές μπότες και το αριστερό του χέρι προτεταμένο, σα να υψώνει ποτήρι να χαιρετήση. Σήμερα εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

-Εδώ να εκφράσω την αηδία μου στις αρχές του Κράτους, που δε σεβάστηκε τον αρχαιολογικό χώρο και επέτρεψε σε οικονομικά συμφέροντα να αλωνίσουν φυτεύοντας κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Όσο για τους τοπικούς άρχοντες, τι να πούν στα αφεντικά τους... Ο νόμος 3028 του άρθρου 10 παράγραφος 3, πήγε περίπατο ...βλέπε τα καλά και συμφέροντα... Ζούμε υπό καθεστώς Αστικής Μπουρδελοκρατίας, ή χαϊδευτικά, Ελληνικής Δημοκρατίας.

-Απέναντι, νοτιοδυτικά του Γλά και σε ακτίνα 1900 μέτρων, βρίσκεται το ''Προσκυνητάρι της Αγίας Παρασκευής.'' Η σκεπή του στηρίζεται σε δύο περίτεχνα κιονόκρανα και είναι στολισμένο με μετώπες και γείσα. Πιστεύω οτι προυπήρχαν και χρησημοποιήθηκαν στο εικόνισμα, ίσως απο τον Γλά, λόγο κοντινής απόστασης.