Μυρίκη "Μυρίση"

Αγριοτριανταφυλλιά και Μυρίση τα πρώτα ονόματα του χωριού και επίσημα σήμερα Μυρίκη. Αλλά οι ντόπιοι, όπως και οι κάτοικοι της γύρω περιοχής, Καρπενήσι κ.λ.π., Μυρίσ(η) το αποκαλούν. Βρίσκεται δυτικά του Νεραϊδοβουνίου (1491μ.), σε μία επιβλητική θέση με θέα. Η ομορφιά διάσπαρτη παντού, όπου δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Το χωριό γνώρισε καταστροφές κατά την επανάσταση όπως και κατά την περίοδο της κατοχής. Σήμερα καινούρια σπίτια χτίζονται και γενικά υπάρχει μια ανάπτυξη. Οι εκκλησίες του χωριού, με παλαιότερη αυτή της Αγίας Παρασκευής (1816) στο κοιμητήριο του χωριού, είναι περιποιημένες. Στην Αγία Παρασκευή συναντάμε επίσης σημάδια αρχαίας κατοίκησης. Από εκεί περνά και το εγκαταλελειμμένο πλέον φαρδύ μονοπάτι που καταλήγει στο Καρπενήσι και ανάγεται στα βάθη των αιώνων.

Ανατολικά του χωριού, βρίσκεται το ξωκλήσι του Άι Λια, πάνω σε ένα μεγάλο υψίπεδο, όπου η θέα σαγηνεύει το βλέμμα και ξελογιάζει το νου. Εκεί υπάρχουν παγκάκια και βρύση με νερό, όπου μπορεί κανείς να ζήσει λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς και ανάτασης, αρκεί να σεβαστεί το χώρο και να μην τον ρυπαίνει (κατά τη νεοελληνική συνήθεια).

 

 

 

 

 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.