Τοπόλιανα.

-Τα Τοπόλιανα με τους οικισμούς του Καστρακίου "Αγίου Γεωργίου", την Παράπλατη, του Βίρνικου, και με τα μοναδικά στον κόσμο άλογα ράτσας "Ντάλικα", δημιουργούν μια ξεχωριστή ομορφιά στο νομό Ευρυτανίας. (Για τα "Ντάλικα" ¶λογα, με τα πράσινα μάτια τους, υπήρχαν οξύτητες με την κοινότητα της Βαλαώρας για το trade mark, αλλά με απόφαση της Ε.Ε. κατοχυρώθηκε στα Τοπόλιανα, μιας και στη Βαλαώρα έχουν την αποκλειστική διάθεση των ιπτάμενων κοτόπουλων).

-Βόρεια του χωριού, στο λόφο της Αγίας Παρασκευής (729μ.) υπάρχει αρχαία οχύρωση - Κάστρο, αλλά δυστυχώς πάνω του χτίσανε ένα σύγχρονο μνημείο, ένα μνημείο σύμβουλο της ευρυτανικής πολιτικής παρακμής, για να θυμίζει στους αιώνες το κατάντημα των σημερινών τοπικών αρχόντων. Ωμή παράβαση της παραγράφου 3 του άρθρου 10 του νόμου 3028, περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Τι λέω... στην Ελλάδα ζούμε...

-Στον ¶η Γιώργη (Καστράκι), κοντά στη συμβολή του παραποτάμου Γρανιτσιώτη και Αχελώου ποταμού, υπάρχουν λείψανα αρχαίου Κάστρου και Ναού, που πιστεύω ότι πρόκειται για τον ναό της Αρτέμιδας της Αγροτέρας των αρχαίων Αγραίων.

 

 

 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.