Μοναστηράκι.

Το Μοναστηράκι Αγράφων γαντζωμένο στις νότιες πλαγιές της Φτέρης (2126μ.), σε χρώματα ατίθασου ζωγράφου που σαγηνεύει πάνω στον ευρυτανικό καμβά. Ο πανέμορφος τούτος τόπος, καλλιέργησε πνεύμα και ελευθερία στα δίσεκτα χρόνια της δοκιμασίας του έθνους και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με τιμή και περηφάνια

Χωριό του δήμου Αγράφων, με οικισμούς του το Σίχνικο, το Παλιοχώρι, την Κωνσταντίνα με την Κοτσίστα και τις έρημες συνοικίες της Κότλιανης. Με αγραφιώτικη ομορφιά, πολλά πολιτισμικά μνημεία, αλλά και πλούσια σε ένδοξη Ιστορία. Έτυχε στα σπλάχνα της να φιλοξενήσει στα στερνά του τον μεγάλο Αετό των Αγράφων, τον ασυμβίβαστο μέχρι τέλος Αντώνη Κατσαντώνη, που άρρωστος στη ομώνυμη σπηλιά, συνελήφθη από τον μισητό εχθρό του, τον Αλή Πασά.

Ένας περίπατος στα σοκάκια του χωριού, θα σε ταξιδέψει πολλά χρόνια πίσω, οι ναοί του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας, στον Άι Γιώργη αμυδρά λείψανα αρχαίου Κάστρου, που ανήκει στην ενότητα των κάστρων των αρχαίων Αγραίων. Οι πέτρινες γέφυρες με τον νερόμυλο, τα καφενεδάκια με τους φιλόξενους κατοίκους του, τα πολλά χαλάσματα σπιτιών, που δείχνουν πόσος πολύς κόσμος ζούσε κάποτε σε τούτο το χωριό, σε γεμίζουν με μοναδικές εικόνες.

Φωτογραφίες της ''σπηλιάς'' Κατσαντώνη θα βρείτε στη σελίδα του Σίχνικου.

 

 

 
 
 
 
Τουριστικός οδηγός για την Ευρυτανία και το Καρπενήσι. ©TECHNOVISION - ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Έδρα Καρπενήσι.